Success
Permintaan Terkini

Jika anda sudah mengemas kini komorbiditi dalam pautan penilaian di aplikasi MySJ anda jangan risau, keutamaan janji temu anda akan tetap sama seperti sebelumnya. Pasukan Petugas Imunisasi Covid -19 Kebangsaan (PICK) pada masa ini, sedang mempercepatkan peruntukan janji temu berdasarkan kapasiti janji temu yang tersedia. Harap maklum bahawa program Vaksinasi sedang dalam Fasa 2 yang difokuskan pada warga emas, golongan berisiko tinggi dan OKU. Beberapa negeri telah memulakan vaksinasi Fasa 3 mereka untuk penduduk Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas. Pada masa yang sama, kadar vaksinasi harian telah mencatat 300,000 dos sehari di bulan Julai dan ini akan dipergiat lagi pada minggu-minggu seterusnya. Sila bertenang dan jangan bimbang, pihak PICK kini sedang menumpukan kepada aktiviti pemberian janji temu dengan segera berdasarkan kapasiti di setiap negeri. Sekiranya anda belum mengemas kini keadaan komorbiditi anda, sila klik pada pautan penilaian dan hantar semula dengan keadaan semasa penyakit kronik anda dan maklumat ini akan dihantar ke CITF dalam masa 24 jam.

Sila kemas kini pautan kehamilan atau penyusuan di halaman vaksin anda. Jika anda sudah mengemas kini pautan, jangan risau, keutamaan temu janji anda akan tetap sama seperti sebelumnya. Pasukan Petugas Imunisasi Covid -19 Kebangsaan (PICK) pada masa ini, sedang mempercepatkan peruntukan janji temu berdasarkan kapasiti janji temu yang tersedia. Harap maklum bahawa program Vaksinasi sedang dalam Fasa 2 yang difokuskan pada warga emas, golongan berisiko tinggi dan OKU. Beberapa negeri telah memulakan vaksinasi Fasa 3 mereka untuk penduduk Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas. Pada masa yang sama, kadar vaksinasi harian telah mencatat 300,000 dos sehari di bulan Julai dan ini akan dipergiat lagi pada minggu-minggu seterusnya. Sila bertenang dan jangan bimbang, pihak PICK kini sedang menumpukan kepada aktiviti pemberian janji temu dengan segera berdasarkan kapasiti di setiap negeri. Sekiranya anda belum mengemas kini status kehamilan / penyusuan, sila klik pada pautan kehamilan / penyusuan dan hantar semula dengan status terkini anda dan maklumat ini akan dihantar ke CITF dalam 24 jam.

Terima kasih atas kesabaran anda. Kemas kini terbaru dari pasukan petugas Program Imunisasi COVID-19 Nasional (PICK) adalah bahawa mereka kini membersihkan senarai keutamaan berdasarkan kumpulan umur dengan kapasiti yang ada di setiap negeri bersama dengan kumpulan penting seperti ibu mengandung / penyusuan, orang kurang upaya (OKU) , warga emas dan kumpulan keutamaan lain. Beberapa negeri telah memulakan vaksinasi Fasa 3 mereka untuk penduduk Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas. Pada masa yang sama, kadar vaksinasi harian telah mencatat 300,000 dos sehari pada bulan Julai dan ini akan dipergiatkan dalam beberapa minggu mendatang. Oleh itu, mereka mendesak orang ramai untuk menunggu giliran mereka dan CITF memastikan janji anda akan datang kepada anda sebaik sahaja kapasiti tersebut tersedia.

Harap maklum bahawa walaupun anda memadamkan akaun MySJ lama anda, anda boleh mengesahkan Kad Pengenalan / Pasport dan nama yang sama di halaman vaksinasi. Setelah berbuat demikian, anda akan melihat halaman vaksinasi dan garis masa di akaun MySJ yang baru.

Menurut pasukan petugas Program Imunisasi Nasional COVID-19 (PICK), janji temu vaksinasi diberikan secara berperingkat mengikut fasa tertentu. Tidak ada pengaturan khusus atau jalan pintas untuk mendapatkan janji temu, seperti yang dituntut dalam satu pesanan viral baru-baru ini. Memilih jenis vaksin juga tidak dibenarkan di bawah PICK. Untuk makluman, beberapa negeri telah memulakan vaksinasi Fasa 3 mereka untuk penduduk Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas. Pada masa yang sama, kadar vaksinasi harian telah mencatat 300,000 dos sehari pada bulan Julai dan ini akan dipergiatkan dalam beberapa minggu mendatang. Oleh yang demikian, mereka mendesak masyarakat untuk menunggu giliran mereka dan tidak mudah tertipu oleh berita yang tidak disahkan atau palsu untuk mendapatkan janji.

Dimaklumkan bahawa pembatalan atau tahap vaksin "tidak dapat hadir" secara automatik akan dihapus dari halaman vaksinasi anda setelah 48 jam anda membatalkannya melainkan anda telah membatalkannya kerana memutuskan untuk tidak mengambil vaksin maka halaman vaksin akan tetap berada pada status yang sama sebagai "tidak dapat hadir".

Dimaklumkan bahawa pembatalan atau tahap vaksin "tidak dapat hadir" secara automatik akan dihapus dari halaman vaksinasi anda setelah 48 jam anda membatalkannya melainkan anda telah membatalkannya kerana memutuskan untuk tidak mengambil vaksin maka halaman vaksin akan tetap berada pada status yang sama sebagai "tidak dapat hadir". Setelah status ditukar, sila kemas kini pautan kehamilan / penyusuan.

Sila ke halaman profil anda dan klik pada butang muat semula. Anda akan dapat melihat sijil digital anda di bahagian bawah halaman profil.

Sila pastikan nombor kad pengenalan/ pasport di aplikasi MySJ anda padan dengan nombor kad pengenalan/ pasport dalam kad vaksinasi. Sekiranya kedua-dua IC tersebut padan, rekod anda mungkin belum dapat dilihat kerana PPV belum mengemas kini perincian dalam sistem. Sila tunggu 2 minggu untuk kemudahan kesihatan memuat naik maklumat anda ke dalam sistem. Setelah selesai, anda akan dapat melihat perincian janji temu vaksin dalam garis masa vaksin MySJ.

Sila rujuk aplikasi MySJ anda untuk janji temu terkini. Sila teruskan untuk memeriksa status terkini vaksin anda dengan mengikuti langkah-langkah di bawah.

 • Klik pada ikon 'Vaksinasi COVID-19' di laman utama.
 • Pilih "Vaksin untuk < nama anda >"
Anda boleh melihat status vaksinasi anda di sini.

Sila teruskan ke halaman profil anda dan klik 'Refresh'.

 • Di bawah tab profil anda, tatal ke bawah dan cari nama tanggungan anda
 • Klik pada nama tanggungan anda
Anda boleh melihat sigil digital vaksinasi tanggungan anda di sini.

 • Pengguna tidak menghadiri janji temu
 • Harap maklum bahawa anda tidak akan dapat melihat butiran janji temu lama di aplikasi MySJ 48 jam selepas pembatalan atau tidak ada kehadiran. Anda akan didaftarkan kembali ke program vaksinasi sesuai dengan kelayakan anda secara fasa, dan janji temu baru akan diberikan kepada anda segera setelah kapasiti baru tersedia di lokasi yang diminta.

  Dimaklumkan bahawa "Memerlukan Penilaian Pra-vaksinasi" bermaksud semasa peringkat persetujuan di PPV, petugas di PPV mungkin mengenal pasti bahawa anda mungkin tidak sesuai untuk vaksinasi. Anda perlu berjumpa doktor dan melakukan PENILAIAN PRA VAKSINASI (PVA). Kemudian, anda akan mendapat janji temu baru. Anda diminta untuk membawa borang tersebut semasa menghadiri temujanji baru.
  Nota: Penilaian pra-vaksinasi (PVA) juga bermaksud bahawa anda hanya akan diberi vaksin di PPV hospital.

  Harap maklum bahawa pendaftaran tanggungan boleh dibatalkan oleh pemilik akaun MySejahtera. Sila klik pada "Tambah Tanggungan Vaksin" dan pilih "Memadam tanggungan vaksin". Selepas dipadam, tanggungan berkenaan boleh mengesahkan nama dan nombor kad pengenalannya dalam akaun sendiri

  • Sila pastikan nombor kad pengenalan/pasport di aplikasi MySJ anda padan dengan nombor kad pengenalan/pasport dalam kad vaksinasi.
  • Sekiranya kedua-dua kad pengenalan tersebut padan, rekod anda mungkin belum dipaparkan kerana PPV belum mengemas kini butiran dalam sistem.
  • Sila tunggu 2 minggu untuk kemudahan kesihatan memuat naik maklumat anda ke dalam sistem. Setelah selesai, anda akan dapat melihat butiran janji temu vaksin dalam garis masa vaksinasi MySJ.
  • Harap maklum bahawa hanya pengguna yang risiko rendah, kontak kasual tidak bergejala dan kontak kasual bergejala (jika diuji negatif untuk COVID-19) dibenarkan memasuki Pusat Penerimaan Vaksin (PPV). Sila semak status risiko di MySejahtera sebelum keluar rumah, termasuk sebelum ke Pusat Pemberian Vaksin (PPV) untuk vaksinasi.
  • Anda tidak akan dibenarkan masuk sekiranya status risiko anda adalah TINGGI. Hal ini demikian bagi mengurangkan risiko menjangkiti orang lain. Sila bersabar, janji temu vaksinasi anda akan dijadualkan semula ke kemudian hari.